Център за безопасност

Наемане на кандидати

Ето някои съвети, които ще Ви ръководят в процеса на наемане.

Прочетете изцяло информацията в профила на кандидата. Вижте колко опит има, дали има завършени курсове и удостоверения за тях. Това ще Ви помогне да намерите кандидат, който отговаря на нуждите Ви.

Уверете се, че предлагащия грижа е потвърдил профила си. На сайта има email и facebook проверка, които да потвърдят идентичността му. Имаме рейтинг система. Вижте как е оценен от други работодатели.

Използвайте чат системата на Carejobs.bg. Комуникирайте чрез нея вместо да използвате личния си имейл. По този начин Вие споделяте контактната си инфирмация, ако и когато се чувствате комфортно.

Потърсете в интернет информация за кандидата. Опитайте се да го намерите в социалните мрежи.

След като сте избрали топ кандидатите си, уговорете си видео връзка или се чуйте по телефона. Уговорете си среща на живо, на публично място и направете интервю. Както за всяка работа, на която се кандидатства, може да им поискате и свидетелство за съдимост. Все пак става дума за семейството Ви, никога не можете да сте твърде предпазливи.

След като сте избрали кандидат и сте го наели, въпреки че сте го проверили, винаги е добра идея да го проверите пак. Приберете се без предупреждение, за да го видите в действие. Това е най-добрия начин да видите как се държи, когато не сте там.

Усведомете съседите си, че сте наели грижещ се човек. Дори ги помолете да "хвърлят по едно око". Попитайте ги за отзиви.

Използвайте инстинктите си. Вие познавате семейството си най-добре и ако чувствате, че нещо не е наред, може би има причина.


Избиране на работодател

Кандидатстването на нова работа е вълнуващо, но безопасността Ви е важна също. Ето някои съвети, които ще Ви помогнат да останете в безопасност.

Потърсете в интернет информация за работодателя. Опитайте се да го намерите в социалните мрежи.

Ако ще работите в дома на работодателя си, попитайте го за имената на всички възрастни, които живеят там или имат достъп. Това Ви позволява да потърсите в интернет информация и за тях и да се уверите, че ще Ви е комфортно да работите за тях.

Уговорете си интервю на живо. Направете го на публично място и поискайте да видите лична карта за потвърждение с кого се срещате. Не приемайте плащане в аванс без да се срещнете и да направите интервю.

Уточнете какво включват грижите Ви, какви са отговорностите Ви и се уверете, че това Ви удовлетворява. В идеалния случай бихте си написали договор, за да предотвратите всякакви недуразумения. Запомнете, че времето за задаване на въпроси е преди да започнете работа!

Споделете плановете си със семейството и приятелите си. Къде и кога отивате. Уверете се, че телефонът Ви е зареден и с Вас през цялото време.

Транспортирайте се сами до и от работа. Трябва да сте независими и да имате собствен транспорт.

Ако чувствате, че нещо не е наред, доверете се на инстинктите си и се махнете от всяка неудобна ситуация незабавно. Ако стигнете до работното място и то не отговаря на това за което сте се наели, извинете се и напуснете.

В извънреден случай се обадете веднага на 112.


Избиране на фирма

Проверете отзивите за фирмата, имаме рейтинг система.

Проверете лицензи, които има фирмата и е качила на Carejobs.bg

Потърсете информация за фирмата в интернет.

Посетете фирмата. Лично посещение Ви помага да прецените мястото по начин, по който онлайн търсене не може.